
Λίστα αντικειμένων

Η κριθή (κριθαράκι) είναι μια μικροβιακή μόλυνση που δημιουργείται σε κάποιον από τους μικροσκοπικούς αδένες που βρίσκονται στο εσωτερικό των βλεφάρων.
Το «ανώριμο» και σε εξέλιξη ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σε σχέση με των ενηλίκων είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωση συμπτωμάτων τοπικής μόλυνσης, όπως η κριθή. Εξάλλου τα παιδιά εμφανίζουν υψηλό μικροβιακό φορτίο στην περιοχή των ματιών γιατί ασυναίσθητα και χωρίς δεύτερη σκέψη, λόγω κνησμού ή τσουξιμάτων, φέρνουν τα χέρια σε επαφή με τα μάτια τους, τα οποία λόγω της επαφής κατά το παιχνίδι με διάφορες επιφάνειες είναι συχνά βρώμικα. Επίσης, η μειωμένη σημασία που δίνουν τα παιδιά στην καλή υγιεινή των χεριών ευνοεί ακόμη περισσότερο τη δημιουργία κριθής.
Η προσοχή των γονιών θα πρέπει αρχικά να εστιαστεί στην καλή υγιεινή: κατά το δυνατόν τα παιδιά να μην τρίβουν και γενικά να μην αγγίζουν με τα χέρια την περιοχή των ματιών και φυσικά να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς και το πρόσωπό τους κάθε πρωί. Επίσης, σημαντική είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών μέσω μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής, επαρκούς ύπνου και τακτικής σωματικής δραστηριότητας.
Όσον αφορά στη θεραπευτική προσέγγιση, σημαντική είναι η τοπική πίεση/μασάζ στον αποφραγμένο αδένα, ώστε να απομακρυνθούν οι παραγόμενες πυώδεις εκκρίσεις. Η συμβατική ιατρική συστήνει καταρχήν τα επιθέματα χλιαρού μαύρου τσαγιού, τα οποία έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση. Δεν προτείνονται τα επιθέματα χαμομηλιού, τα οποία φαίνονται να προκαλούν ενίοτε τοπικούς δερματικούς ερεθισμούς. Επίσης, η εφαρμογή κατάλληλης οφθαλμικής αλοιφής με αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να βοηθήσει στα τοπικά συμπτώματα (πόνος, οίδημα και ερυθρότητα του βλεφάρου). Τέλος, σε πολύ λίγες περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί και η συμπληρωματική χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα. Η ομοιοπαθητική ιατρική, μέσω της χρήσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, είναι επίσης αποτελεσματική στη εξάλειψη των συμπτωμάτων με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.
Ειδικά σε παιδιά που εμφανίζουν συχνά κριθαράκι πρέπει να αξιολογήσουμε δυσάρεστα συναισθήματα λ.χ. θυμό και καταπίεση που ενδεχομένως βιώνουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Η ομοιοπαθητική και στην περίπτωση αυτή βοηθάει το παιδί τόσο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του όσο και να ανακτήσει την ψυχική του ισορροπία, με αποτέλεσμα το παιδί να πάψει να εμφανίζει κριθαράκια.
Ευχαριστώ την https://kosmarikou.gr/ για τη συνεργασία.


