Λίστα αντικειμένων
Κατά πόσον το άγχος μπορεί να επιδεινώσει το γλαύκωμα, είναι μια ερώτηση, που συχνά θέτουν οι ασθενείς στο οφθαλμολογικό ιατρείο. Πλέον υπάρχουν απτά δεδομένα, ότι πράγματι υπάρχει σαφής σύνδεση του γλαυκώματος με το άγχος. Τα αποτελέσματα της πολύ χρήσιμης αυτής έρευνας θα αναλύσουμε παρακάτω.
Τι είναι ο διαλογισμός;
Ο διαλογισμός, ή επίσης γνωστός με τον λατινογενή όρο “meditation”, αφορά μια σειρά από διαφορετικές πρακτικές, που σαν στόχο έχουν την χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος και τη διαχείριση των σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων.
Έρευνα για τα οφέλη του διαλογισμού στους πάσχοντες από γλαύκωμα
Ερευνητές υπέβαλλαν μια ομάδα ασθενών, που πάσχουν από γλαύκωμα, σε καθημερινή σαρανταπεντάλεπτη διαδικασία διαλογισμού. Στην πραγματικότητα θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον στρατηγικές μείωσης του ψυχικού στρες μπορούν να έχουν θεραπευτικό ρόλο στη μάχη κατά του γλαυκώματος. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς έκαναν καθημερινά meditation με τη βοήθεια επαγγελματιών του είδους, δίνοντας προσοχή στις ανάσες τους, τη διάρκεια εισπνοών και εκπνοών, τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα σε κάθε ανάσα κτλ. Στον επανέλεγχο της ομάδας αυτής, 6 εβδομάδες μόλις μετά την έναρξη του καθημερινού διαλογισμού ανευρέθησαν:
1. Πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης κατά 3 μονάδες (που ισοδυναμεί περίπου με τη χρήση ενός αντιγλαυκωματικού κολλυρίου).
2. Βελτίωση της αιμάτωσης του οπτικού νεύρου.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση όσο και η μειωμένη αιμάτωση του οπτικού νεύρου αποτελούν αποδεδειγμένα παράγοντες που ενέχονται παθογενετικά στην επιδείνωση του γλαυκώματος.
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται εμπράκτως από την παραπάνω έρευνα πόσο αρνητικό ρόλο διαδραματίζει το ψυχικό στρες σε αυτήν την σοβαρή οφθαλμική πάθηση. Φυσικά και η πρωταρχική θεραπεία του γλαυκώματος παραμένει η πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης (είτε με κολλύρια είτε με λέιζερ είτε χειρουργικά). Ωστόσο η παρακίνηση του ασθενούς για μείωση του ψυχικού στρες, είτε σαν στάση ζωής είτε και εισάγοντας στην καθημερινότητα του πρακτικές όπως ο διαλογισμός, είναι σίγουρα ενδεδειγμένη ως συμπληρωματική, θεραπευτική προσέγγιση.