Loading...
 Start Page
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΕΥΔΟΑΠΟΦΟΛΙΔΩΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΣΥΧΝΟΤΑΤΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ “ΜΠΕΛΑΣ” ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 15 Δεκ 2022


Το σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης είναι ένα σύνδρομο που μάλλον οι περισσότεροι δεν το έχουν ξανακούσει. Είναι όμως πολύ συχνό και σημαντικό, διότι συνδέεται άρρηκτα με τις δύο πιο συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις, το
γλαύκωμα και τον καταρράκτη. Με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό θα εξηγήσουμε στην παρακάτω δημοσίευση.

 

Σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης: τι είναι;

Το σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης είναι μια συστηματική διαταραχή, με γενετικό υπόβαθρο και με συχνότητα, που ειδικά στη χώρα μας ξεπερνάει το 10% σε άτομα άνω των 60 ετών. Πρόκειται για μια διαταραχή, στην οποία σχηματίζεται ένα μικροσκοπικό εξωκυταρρικό υλικό, το οποίο εναποτίθεται σε διάφορα όργανα του σώματος (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφροί) με προεξάρχοντα τα μάτια, και προκαλεί μια σειρά από προβλήματα.

 

Σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης και γλαύκωμα

Όσοι ασθενείς έχουν σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης, έχουν πολύ πιο αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια στιγμή αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Για το λόγο αυτό υπάρχει και ξεχωριστή ονοματοδοσία για τη συγκεκριμένη κατηγορία γλαυκώματος και συγκεκριμένα ονομάζεται γλαύκωμα από ψευδοαποφολίδωση. Η μορφή αυτή γλαυκώματος είναι από τις πιο συχνές αλλά και από τις πιο σοβαρές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Χαρακτηρίζεται αφενός από πολύ υψηλές ενδοφθάλμιες πιέσεις και αφετέρου από πολύ υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις της πίεσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επιβαρύνουν σημαντικά το οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα η επιδείνωση της μορφής αυτής γλαυκώματος να είναι πολύ πιο ταχεία και πολύ πιο συχνά να οδηγεί έως και σε τύφλωση. Ανήκει επίσης στις μορφές εκείνες, που ενδέχεται να μην ρυθμιστούν επαρκώς με οφθαλμικές σταγόνες, οπότε πιο συχνά ή πιο νωρίς να απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης και καταρράκτης

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης, παθαίνουν πιο συχνά μια μορφή καταρράκτη, που λέγεται πυρηνικός καταρράκτης, θολώνει δηλαδή ο πυρήνας το κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Αυτό όμως, που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι το πρωτεϊνούχο αυτό υλικό εναποτίθεται στη ζίννειο ζώνη (εκείνη δηλαδή την περιοχή στο μάτι, που στηρίζει τον κρυσταλλοειδή φακό) και της προκαλεί συν τω χρόνω ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του καταρράκτη, διότι μπορεί να προκληθούν σοβαρές δυσκολίες έως και επιπλοκές,αν η ζίννειος ζώνη είναι σαθρή, όταν τοποθετούμε χειρουργικά τον ψευδοφακό, στη θέση του θολωμένου κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις, που κάποια χρόνια μετά από επιτυχημένο χειρουργείο καταρράκτη καταστρέφεται τελείως η ζίννειος ζώνη από το υλικό της ψευδοαποφολίδωσης και ο ψευδοφακός πέφτει στο πίσω μέρος του ματιού. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται μια σοβαρή επέμβαση, για να ανασυρθεί έξω ο ψευδοφακός και να τοποθετηθεί ένας νέος, διαφορετικός ψευδοφακός, που πλέον σταθεροποιείται σε άλλα δευτερεύοντα σημεία του οφθαλμού, όπως η ίριδα ή ο σκληρός χιτώνας.

 

 

Συμπερασματικά, το σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, όταν διαγιγνώσκεται στα μάτια ενός ασθενούς. Ξέρουμε ότι ο ασθενής αυτός ή έχει γλαύκωμα, ή μπορεί να πάθει γλαύκωμα και ότι αν το πάθει, ότι μπορεί να είναι βαριάς μορφής. Επίσης ξέρουμε ότι, αν έχει καταρράκτη, η χειρουργική του αντιμετώπιση απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και έχει αυξημένες δυσκολίες και κινδύνους. Η λύση είναι και πάλι μία: η έγκαιρη διάγνωση.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ