Loading...
 Start Page
ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ: Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΟ
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 08 Οκτ 2021

Ο οφθαλμός αποτελείται από διάφορες επιμέρους δομές, που μπορεί να πάθουν φλεγμονή. Έτσι μιλάμε για επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα, οπτική νευρίτιδα κ.ο.κ., όταν η φλεγμονή εντοπίζεται αντίστοιχα στον επιπεφυκότα, την κερατοειδή, τον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο κτλ. Η ραγοειδίτιδα είναι όμως μια φλεγμονή, που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρον τον οφθαλμό. Τι ακριβώς είναι και γιατί είναι μία δυνητικά σοβαρή φλεγμονή;

 

Τι είναι ο ραγοειδής χιτώνας;

Ο ραγοειδής χιτώνας αποτελείται από το πρόσθιο τμήμα του και το οπίσθιο. Ο πρόσθιος ραγοειδής είναι η ίριδα και το ακτινωτό σώμα (μια δομή που βρίσκεται πίσω από την ίριδα). Ο οπίσθιος ραγοειδής είναι ο χοριοειδής χιτώνας, δηλαδή εκείνη η στιβάδα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

 

Ποιες είναι οι μορφές ραγοειδίτιδας;

Στην πρόσθια ραγοειδίτιδα βασικά πάσχει η ίριδα. Την αποκαλούμε λοιπόν και ιρίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα. Ο ασθενής έχει κόκκινο μάτι, με πόνο και φωτοευαισθησία. Στη διάμεση ραγεοειδίτιδα η φλεγμονή εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον υαλοειδές σώμα. Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή παραπονιέται για ανώδυνη μείωση της όρασης, “σαν να βλέπει μέσα σε μια ομίχλη” ή άλλοτε βλέπει πολλά “μυγάκια”. Στην οπίσθια ραγοειδίτιδα πάσχει ο χοριοειδής χιτώνας και γι αυτό αποκαλείται και χοριοειδίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, ανάλογα με το σημείο της φλεγμονής ο ασθενής μπορεί έχει μια επιδείνωση της όρασης κεντρικά ή πιο περιφερειακά. Τέλος υπάρχει η λεγόμενη πανραγοειδίτιδα, στην οποία πάσχουν κατά το μάλλον ή ήττον όλα τα σημεία του ραγοειδούς χιτώνα, δηλαδή και το πρόσθιο τμήμα και το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού.

 

Ποια είναι τα πιθανά αίτια της ραγοειδίτιδας;

Αφού γίνει η διάγνωση της ραγοειδίτιδας και της εντόπισής της, είναι ιδιαίτερης σημασίας η ανεύρεση της αιτίας, που την προκάλεσε. Ενίοτε πρόκειται για κάποια λοίμωξη (πχ ιοί, όπως ο ερπητοϊός, βακτήρια, όπως το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κτλ.). Άλλες φορές αιτία είναι κάποια συστηματική φλεγμονή όπως η σαρκοείδωση ή κάποια αυτοάνοση πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η στοχευμένη διερεύνηση της αιτίας με τις ανάλογες εξετάσεις είναι απαραίτητη, γιατί αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί αναλόγως το υποκείμενο νόσημα, οι ραγοειδίτιδες μπορεί συχνά να υποτροπιάζουν.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ραγοειδίτιδας:

Οι ραγοειδίτιδες είναι σοβαρές φλεγμονές καθεαυτές αλλά συχνά συνοδεύονται και από άλλες σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη, τον λεγόμενο cataracta complicata. Σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύονται από άνοδο της ενδοφθάλμιας πίεσης, που μπορεί να είναι προσωρινή αλλά συχνά να προκαλέσουν και σημαντικές βλάβες στο οπτικό νεύρο ή ακόμα και να αποτελέσουν αιτία δευτερογενούς γλαυκώματος. Πρακτικά οι ραγοειδίτιδες μπορεί να είναι τόσο μεγάλης σοβαρότητας, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσουν και αιτία ολικής τύφλωσης του προσβαλλόμενου οφθαλμού.

 

Συμπερασματικά, οι ραγοειδίτιδες είναι μια κατηγορία σοβαρών φλεγμονών του ματιού, που απαιτούν άμεση διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση. Δεν είναι καθόλου σπάνιες φλεγμονές, αφού σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 10% του συνολικού πληθυσμού θα πάθει κάποια μορφή ραγοειδίτιδας, κάποια στιγμή στη ζωή του. Εκ των ων ουκ άνευ είναι και η σωστή και στοχευμένη διερεύνηση με κατάλληλες εξετάσεις, μήπως και ανευρεθεί κάποιο υποκείμενο, συχνά σοβαρό, συστηματικό νόσημα, ως αιτία τους.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ