Loading...
 Start Page
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Κλίκ για μεγέθυνση
Σάββατο 18 Φεβ 2023

 

Είναι γνωστό ότι η φρενήρης πρόοδος της τεχνολογίας στην εποχή μας έχει βοηθήσει και την ιατρική με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι και η ρομποτική τεχνολογία ευρύτερα στη χειρουργική αλλά και πιο συγκεκριμένα στην οφθαλμοχειρουργική, με την οποία θα ασχοληθούμε στην παρούσα δημοσίευση.

 

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Στη ρομποτική χειρουργική ο ιατρός χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία με διαφορετικό τρόπο. Ο ένας τρόπος είναι να κάνει ο χειρουργός τις ίδιες χειρουργικές κινήσεις αλλά κρατώντας όχι απευθείας ο ίδιος τα χειρουργικά εργαλεία αλλά μια συσκευή “τηλεχειριστή”. Ο δεύτερος τρόπος είναι να διενεργεί εξολοκλήρου την επέμβαση μια ρομποτική συσκευή, με ειδικούς βραχίονες, την οποία χειρίζεται ο χειρουργός από μακριά δίνοντας εντολές σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής είναι για την ώρα διαδεδομένη κυρίως σε ουρολογικά και γυναικολογικά περιστατικά ενώ πιο γνωστό είναι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

 

Πως εφαρμόζεται η ρομποτική τεχνολογία στην οφθαλμοχειρουργική;

Η ρομποτική έχει δοκιμαστεί να εφαρμοστεί σε οφθαλμολογικά χειρουργεία και συγκεκριμένα σε επεμβάσεις καταρράκτη καθώς και ορισμένες επεμβάσεις οπισθίου ημιμορίου (υαλοειδεκτομές). Με αντίστοιχο τρόπο όπως προαναφέρθηκε, είτε ο χειρουργός χειρουργεί κρατώντας έναν τηλεχειριστή αντί για τα χειρουργικά εργαλεία είτε δίνει εντολές σε υπολογιστή, που με τη σειρά του ευθύνεται για το χειρισμό των χειρουργικών εργαλείων. Οι επεμβάσεις στον οφθαλμό είναι πολύ λεπτές λόγω των μικρών διαστάσεων του ματιού, οπότε ένα μικροτρέμουλο στα χέρια του χειρουργού (είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κόπωσης) μπορεί να έχει πολύ δυσμενή αποτελέσματα. Αυτό το τρέμουλο μπορούν τα ρομποτικά συστήματα να το εξαλείψουν. Επιπροσθέτως υπάρχει πλέον ο τρόπος να χρησιμοποιείται η οπτική τομογραφία (OCT) διεγχειρητικά. Πρόκειται για ειδικά τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπια, που χάρις στην ενσωματωμένη OCT, που διαθέτουν, δείχνουν στον χειρουργό μικροσκοπικές δομές του ματιού, σε τρομερή ανάλυση και μεγέθυνση, που δεν εξασφάλιζαν ούτε τα καλύτερα ως τώρα μικροσκόπια. Έτσι διευκολύνεται το χειρουργείο και ελαχιστοποιούνται λανθασμένοι χειρισμοί. Τέλος σε όλα αυτά ενσωματώνεται και η τεχνητή νοημοσύνη: ο υπολογιστής απομνημονεύει χειρουργικά βήματα, είτε ορθά (τα οποία σε μελλοντικές παρόμοιες επεμβάσεις τα συστήνει ο υπολογιστής στον χειρουργό) είτε λανθασμένα (για την μη διενέργεια των οποίων προειδοποιεί ο υπολογιστής εγκαίρως τον χειρουργό). Με τον τρόπο αυτό γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοματοποίηση η διενέργεια μιας οφθαλμολογικής επέμβασης .Με την ευρύτερη έννοια μπορούν στην κατηγορία της ρομποτικής χειρουργικής να ενταχθούν και οι FLACS, δηλαδή οι femto λέιζερ επεμβάσεις καταρράκτη, κατά τις οποίες κατόπιν εντολών που δίνει ο χειρουργός στο μηχάνημα λέιζερ, αυτό εκτελεί αυτοματοποιημένα τις τομές, την καψουλόρηξη και το θρυματισμό του φακού, σχεδόν δηλαδή τη μισή επέμβαση.

 

Συμπερασματικά, με τη χρήση της ρομποτικής έχουμε πολλά πλεονεκτήματα σε οφθαλμολογικές επεμβάσεις, βελτιωμένα μετεγχειρητικά αποτελέσματα και ασφαλέστερα χειρουργεία. Στο εγγύς μέλλον θα φανεί αν η ρομποτική οφθαλμοχειρουργική θα προοδεύσει τόσο, ώστε να γίνει ο επικρατών τρόπος διενέργειας ορισμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων ή αν το εκ των πραγμάτων υψηλό κόστος της αποτελέσει τροχοπέδη.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2025 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ