Λίστα αντικειμένων
Τα μάτια, όπως και όλα τα όργανα του σώματός μας, με την ηλικία παρουσιάζουν διάφορες αλλαγές στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης. Υπάρχει κάτι, που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά ή ακόμα και θεραπευτικά; Δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια έρευνα, που έδειξε πολύ ενδιαφέρουσες αντιγηραντικές ιδιότητες του κόκκινου φωτός. Λεπτομέρειες θα δούμε στην ακόλουθη δημοσίευση.
Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία της όρασης είναι μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία. Σε γενικές γραμμές αναφέρουμε ότι η εικόνα που βλέπουμε αποτυπώνεται πάνω στον αμφιβληστροειδή. Κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, οι λεγόμενοι φωτοϋποδοχείς, μετατρέπουν το φωτεινό ερέθισμα σε ηλεκτρικό, το οποίο μέσω του οπτικού νεύρου μεταφέρεται στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου, όπου και γίνεται αντιληπτή η εικόνα, που βλέπουμε. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφής ο κομβικός ρόλος των φωτοϋποδοχέων στην όλη διαδικασία. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα κύτταρα, τα οποία, για να επιτελέσουν ορθά το ρόλο τους, καταναλώνουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας (ATP όπως λέμε σε κυτταρικό επίπεδο). Εντούτοις, ακριβώς για το λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί ότι και η γήρανση των κυττάρων αυτών επέρχεται σε πρωιμότερη ηλικία σε σχέση με άλλα όργανα του σώματός μας. Από τα σαράντα ήδη έτη μας και μετά έχουμε τις πρώτες εκπτώσεις στην ποιότητα της όρασης (και ιδίως στο θέμα της αντίληψης των χρωμάτων και του contrast).
Στο σημείο αυτό έρχονται ερευνητές από την Αγγλία να παρατηρήσουν ότι οι φωτοϋποδοχείς μπορεί να ενισχυθούν από την έκθεση των ματιών σε φως μεγαλύτερου μήκους κύματος, δηλαδή κόκκινου χρώματος. Συγκεκριμένα φάνηκε από την έρευνα ότι σε κυτταρικό επίπεδο ενεργοποιούνται από το κόκκινο φως τα μιτοχόνδρια των φωτοϋποδοχέων, τα οργανίδια εκείνα δηλαδή των κυττάρων που παράγουν το ATP, την ενέργεια δηλαδή που χρειάζονται σε τόσο μεγάλα μάλιστα ποσά οι φωτοϋποδοχείς. Πρακτικά παραλλήλισαν οι άγγλοι ερευνητές την επίδραση του κόκκινου φωτός στους φωτοϋποδοχείς σαν μια μισοάδεια μπαταρία, που ξαναφορτίζεται.
Η έρευνα έγινε και σε ζώα αλλά και σε υγιείς ανθρώπους. Συγκεκριμένα δόθηκε στους εξεταζόμενους ένας ειδικός φακός, που βγάζει φως βαθέος κόκκινου χρώματος (δηλαδή μεγάλου μήκους κύματος, περίπου 670nm) και αυτοί όφειλαν να κοιτούν το φως αυτό για τρία μόλις λεπτά τη μέρα επί δύο εβδομάδες. Κατά την εξέταση διάφορων ιδιοτήτων της όρασης πριν και μετά την έκθεση στο κόκκινο φως ανευρέθηκε βελτίωση της λειτουργικότητας του αμφιβληστροειδούς σε όλους άνω των 40 ετών (και όχι στους νεαρότερης ηλικίας εξεταζόμενους) από 5-20% και ιδίως όσον αφορά την αντίληψη χρωμάτων, την αντίληψη αντίθεσης (contrast vision).
Συμπερασματικά, μέσω της παραπάνω έρευνας διαπιστώσαμε ότι κάποιες λειτουργίες της όρασης, που φθίνουν προϊούσης της ηλικίας στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης, μπορούν είτε να σταθεροποιηθούν είτε και να βελτιωθούν, και μάλιστα με μια διαδικασία πολύ εύκολη και φτηνή. Επόμενο πρότζεκτ των ερευνητών είναι να δοκιμαστεί η διαδικασία αυτή και σε άτομα με οφθαλμολογικά προβλήματα του αμφιβληστροειδούς (όπως σε πάσχοντες από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).