Λίστα αντικειμένων
Πρακτικά όλοι μας πάθαμε έστω μια φορά στη ζωή μας τη λεγόμενη “επιπεφυκίτιδα”. Τι ακριβώς είναι αυτή, που οφείλεται και πως θεραπεύεται θα μας απασχολήσει στην παρούσα δημοσίευση.
Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;
Ο επιπεφυκότας είναι ο χιτώνας που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα, δηλαδή το κοινώς αποκαλούμενο “άσπρο του ματιού”. Έχει πολλά αγγεία, τα οποία μπορεί για διαφορετικούς λόγους να διασταλούν, με αποτέλεσμα να δίνουν στο μάτι ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Όταν ο επιπεφυκότας πάθει φλεγμονή, αναφερόμαστε σε μια παθολογική κατάσταση, η οποία λέγεται επιπεφυκίτιδα. Εσφαλμένως χαρακτηρίζεται ως επιπεφυκίτιδα κάθε κοκκίνισμα του ματιού, καθώς υπάρχουν και άλλες αιτίες ερυθρότητας του οφθαλμού, κάποιες μάλιστα εξ αυτών πολύ σοβαρές.
Τι προκαλεί την επιπεφυκίτιδα;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του επιπεφυκότος, δηλαδή επιπεφυκίτιδα. Συχνότερες είναι οι ακόλουθες: α) Παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες, ιοί κτλ.) μπορούν συχνότατα να μολύνουν τον επιπεφυκότα, οπότε αναφερόμαστε σε βακτηριακή, ιογενή ή μυκητιασική επιπεφυκίτιδα. β) Αλλεργίες πχ. στη γύρη, στο τρίχωμα ζώων, στους φακούς επαφής, σε καλλυντικά κοκ. μπορεί επίσης να ερεθίσουν τον επιπεφυκότα και να προκαλέσουν τη λεγόμενη αλλεργική επιπεφυκίτιδα. γ) Ακόμα και όταν ο επιπεφυκότας δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος, όπως σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, αυτό ερεθίζει τον επιπεφυκότα και μπορεί να προκαλέσει μιας ήπιας ή σοβαρότερης μορφής επιπεφυκίτιδα.
Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας
Η επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται αναλόγως την αιτία που την προκάλεσε. Η θεραπεία της μικροβιακής επιπεφυκίτιδας είναι αντιβιοτικά κολλύρια. Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνιστάται η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου παράγοντα ή η μη έκθεση σε αυτόν και χορηγούνται αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ σε σοβαρότερες μορφές επιπρόσθετα συνιστώνται κορτιζονούχα κολλύρια. Στην περίπτωση ερεθισμού του επιπεφυκότα λόγω ξηρότητας χορηγούνται ενυδατικά φάρμακα σε μορφή κολλυρίου, οφθαλμικής γέλης ή οφθαλμικής αλοιφής.
Συμπερασματικά, επιπεφυκίτιδα καλείται η φλεγμονή του επιπεφυκότος και είναι ποικίλης αιτιολογίας και ποικίλης σοβαρότητας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πρωταρχικώς την χαρακτηριστική ερυθρότητα του οφθαλμού. Επειδή όμως ένα κόκκινο μάτι μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα και πολύ σοβαρότερα από μια “απλή” επιπεφυκίτιδα, συνιστάται πάντοτε η εξέταση από τους ειδικούς οφθαλμιάτρους. Η προσφιλής τακτική της λήψης διαφόρων κολλυρίων από το φαρμακείο (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπερβολική χρήση του αντιβιοτικού τομπραμυκίνη) μόνο κατά σύμπτωση μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία και για το λόγο αυτό αντενδείκνυται.